Om Bolette

Og bigården

Om Bolettes biavl og honningprodukter fra bigården.

Bierne er tørstige i Bolettes bigård
Jeg hedder Bolette Bæk og har været biavler siden 2002.  
Jeg bor i et gammelt villakvarter i Kalundborg. Det har vist sig at være et rigtig godt sted for bierne. Der er føde for bierne i hele sæsonen i de gamle haver i kvarteret. Bierne trives og giver et godt honningudbytte.
Drivkraften bag min interesse for biavl er inspiration fra min far, der havde bier, mens jeg var barn. Jeg fulgte interesseret med, når min far arbejdede med bierne og slyngede honning. Jeg glemmer aldrig smagen af den nyslyngede honning!
 
Min far blev meget glad, da jeg fortalte, at jeg havde lyst til at starte med biavl.
Jeg kunne overtage gamle jutesække fra min far. Jutesækkene blev brugt som isolering i de traditionelle bihuse, kaldet trugstader. Jeg overtog også en skrællegaffel til brug ved honningslyngningen. Gaflen er stadig i brug. Min far havde gemt en portion vokstavler. De var fuldt brugbare selv efter 40 år.
 
Jeg startede med trugstader. I dag er det sidste trugstade sendt på pension. For tiden har jeg 5 bifamilier i opstablingskasser.
 
At arbejde med bier er som at gå ind i en anden verden. Et nyt sprog skal læres: Biernes sprog. Biernes adfærd skal læres og tolkes. Hvad betyder det f.eks., når bierne summer på en bestemt måde? Hvad betyder det, når dronningen lægger mere end 1 æg i hver celle? Jeg er dybt fascineret af biernes arbejde i hele sæsonen. Dvs fra april til oktober. Fornemmelsen af tid og sted ophæves, når jeg arbejder med bierne: når jeg f.eks. kigger efter, om dronningen har plads nok til at lægge æg. Når jeg kigger efter, om bierne er sunde, eller om der er tegn på sygdom. Det kan sammenlignes med at være fordybet i en spændende bog. Jeg bliver glad inden i, når jeg ser, at bierne har det godt og arbejder, som de skal.
 
En anden fascination ved bierne er honningen. Dette naturprodukt med masser af gode egenskaber.
Det har ført til mange eksperimenter med at bruge honningen i madlavningen. Jeg får ideer og inspiration mange forskellige steder fra. Ideerne afprøves og videreudvikles i mit køkken.
Alle tilsætningsstoffer til honningen er økologiske.